Etsy’de satış yapmak istiyorsunuz fakat nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? O halde bu yazı adım adım mağazanızı açmak için rehberiniz olacak.
Öncelikle satmak istediğiniz ürünün Etsy’de satılmasının uygun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
Peki hangi ürünler Etsy’de satılabilir?
El emeğiyle yapılan ürünler
Eski ve antika eşyalar (En az 20 senelik olmalı)
El sanatı ve hobi malzemeleri
Parti malzemeleri
Dijital ürünler
‘’Ürünlerimi belirledim artık ben de Etsy’de satmak istiyorum.’’ diyorsan o halde artık harekete geçme zamanı gelmiş demektir.
İlk iş mağaza isminizi belirlemek: Eğer zaten ben İnstagram ve Facebook’ta hesap açtım, marka ismim var diyorsanız aynı isimi kullanabilirsiniz. Fakat aynı isim Etsy’de alınmışsa değiştirmek gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir hususta marka isminde ne sattığınızı belirten bir kelime kullanmaktır. Bunu yaparsanız Etsy ve Google arama motorlarında pozitif etkisi olur. Mesela takı satıyorsanız ‘’Jewellery’’ veya ‘’Jewelry’’ kullanılması gibi. Öte yandan ‘’Ben sadece takı değil çeşitli ürünler satmak istiyorum.’’ diyorsanız bu durumda genelleştirilmiş bir isim kullanmanız daha doğru olur.
Mağaza isminizi içeren bir e-posta hesabı açmak: Böylelikle Etsy mağazanızdan gelen siparişleri ayrı bir e-posta hesabından izleyip daha organize çalışabilirsiniz.
E-posta adresinizi Etsy hesabı olan tanıdığınız birisiyle paylaşarak Etsy referans davetiyesi linki alıp etsy mağaza başvurunuzu bu linkten yapıp 40 adet ürünü ücretsiz olarak listeleyebilirsiniz. Bu işlemi yaparak arkadaşınıza da 40 adet ürünü ücretsiz listeleme imkanı sağlayabilirsiniz.
Eğer tanıdığınız biri yoksa size bu linki ben temin edebilirim. Bunun için e-posta adresinizi vermeniz yeterli, lütfen bana ulaşın sayfasından formu doldurunuz.
Etsy mağazanızı açmak için davet linki e-posta adresinize geldi, daveti kabul ettikten sonra açılan linkte ‘Bugün mağazanı aç’ kutucuğuna tıklayarak açma işlemine başlayabilirsin.
Etsy’de satmanın maliyeti ne kadar?
Dükkan açmak ücretsizdir.
0.20USD (£0.15) Listeleme ücreti: Listeleme dört ay boyunca veya satılana kadar aktiftir. Satıldıktan sonra ise bir ürün listelemesini yenilemek ise 0.20USD’ye mal olur. Fakat davet linkiyle mağazanızı açtığınız takdirde 40 adet ürünü ücretsiz olarak listeleme hakkı elde edersiniz.
Satış başına %5 işlem komisyonu ve %4 + £0.20 ödeme işlem ücreti alınır.
%15 Site dışı reklam ücreti: Etsy, Google ve benzeri sitelerde ürünlerinizin reklamını yapmak için ödeme yapar. Sadece bu reklamlardan birinde satış yaptığınız takdirde ürün fiyatının %15’i tutarında ücret kesilir. İsterseniz bu reklamı yapmamayı seçebilirsiniz ama yeni mağaza açtığınızda yapmanız sizin fark edilebilmeniz açısından önemlidir.
Etsy Mağazanızı açarken hangi bilgilere ihtiyacınız var?
Açma aşamasında altı bölümü eksiksiz doldurmanız gerekiyor. Bölümler sırasıyla;
1. Mağaza seçimlerinizi yapın. Dilinizi ve para biriminizi seçin. Tam zamanlı veya yarı zamanlı satış yapma opsiyonlarından birini tercih edin.
2. Mağazanızın adını belirleyin.
3. Dükkanınızı açarken en azından bir ürünü listelemeniz gerekiyor. Bu ürünü listelerken eklemeniz gerekenler;
Ürün fotoğrafları
Başlık
Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı
Ürün kategorisi
Açıklama yazısı
Postalama profili (Göndereceğiniz zaman, nereden yollayacağınız ve gönderildiği ülkeye göre fiyat gibi bilgilerin yazılması gerekir.)
Liste yenileme opsiyonu
13 anahtar kelime etiketleri
Ürünün yapıldığı materyalleri(Sadece 13 adet yazılabilir, 13’ten fazlaysa açıklama kısmına yazılabilir.)
Mağaza bölümü
Üretimi yaparken size yardım eden kişi veya kurum
Ürün özellikleri (Kime hitap ettiği, model, tatil, kişiselleştirme gibi detayların seçilmesi doğru alıcılara ulaşmasını sağlar.)
Fiyatı
Miktarı
Kodu (Bu kodu sizin oluşturmanız gerekiyor mesela ürün başlığı ametist yüzük ise AYÜZ001, Mavi papatya yünlü kazak ise MPYK001 şeklinde olabilir.)
Ürünün varyasyonları (Farklı renkleri, ölçüleri, taşları, uzunlukları, modelleri mevcutsa bu kısımda belirtilir, seçimlerde istediğiniz seçenek bulunmuyorsa yeni bir opsiyon oluşturabilir.)
4. Etsy kazancınızı size nasıl ödeyeceğine dair bilgiler kısmını doldurun. Şirketiniz varsa şirketle ilgili, şirketiniz yoksa kendinizle ilgili bilgilerin yazılması gerekir. Etsy yaşanan ülke, iş sahibiyle ilgili detaylar, doğum tarihi, ev adresi ve banka bilgileri gibi detayları istiyor. Bu aşamada bankanıza küçük bir meblağ yatırıyor ve sizden bilgileri doğrulamak için o miktarı teyit etmenizi istiyor. Bu miktarın hangi isimlerden yatırılacağını da söylüyor dolayısıyla işinizi daha kolay hale getiriyor.
5. Ödeme şeklini düzenleyin. Etsy’nin sizden ödeme tahsil edebilmesi için bu kısımda kredi kartı ve adres bilgilerinin doldurulması gerekiyor.
6. Mağazanızı güvenli hale getirin. Bu bölümde mutlaka iki faktörlü kimlik doğrulamayı yapınız. Mesaj, arama veya telefon uygulama seçeneklerinden seçebilirsiniz. Seçiminize göre telefon numaranızı girmeniz gerekiyor. Bazı ülkelerde mesaj ve arama çalışmayabiliyor, o yüzden Etsy uygulama üzerinden olan seçeceği öneriyor. Son olarak size yedekleme kodları gönderiyor, mutlaka bu kodları güvenli bir yere kaydedin.
Bütün bölümleri tam olarak doldurduktan sonra karşınıza mağazayı aç butonu gelecek, tıkladıktan sonra mağazanız açılıyor.
Kaynak: Temel bilgiler Etsy'den alınmış olup, pratik uygulamayla birleştirilip adım adım mağaza açma rehberi oluşturulmuştur.
Yazar: Evren Ersan
Comments