İnsanlar hedeflerinden neden vazgeçer? Peki sen şimdiye kadar kaç kez hedef belirledin ve kısa zamanda bu hedeflerden vazgeçtin ya da bir köşeye bıraktın?
Her pazartesi, her ay, her yeni yılda kaç kez kendini hep aynı döngüde buldun? Peki neden kendini aynı noktada buldun yani başladığın yerde? Neden o istediğin değişikliği bir türlü gerçekleştiremedin?
İşte bu sebepleri senin aşağıda kısaca özetledim.
Motivasyon eksikliği: Bazen insanlar, özellikle ilerleme yavaş olduğunda veya engellerle karşılaştıklarında, hedefleri için motivasyonlarını ve şevklerini kaybederler.
Gerçekçi olmayan beklentiler: İnsanlar çok iddialı veya gerçekçi olmayan hedefler koyarlarsa, başlangıçta planladıkları zaman diliminde bu hedeflere ulaşamayacaklarını anladıklarında cesaretleri kırılabilir.
Disiplin eksikliği: Bazen insanlar, hedeflerine bağlı kalmak ve onlara ulaşmak için gerekli fedakarlıkları yapmak için gereken disiplin ve özdenetimden yoksundur.
Başarısızlık korkusu: Başarısızlık korkusu, insanların risk almaktan ve yeni şeyler denemekten kaçınmasına neden olabilir, bu da onların hedeflerine ulaşmasını engelleyebilir.
Destek eksikliği: İnsanlar, onları cesaretlendiren ve motive eden bir arkadaş veya aile üyelerinden oluşan bir destek sistemine sahip değilse, hedeflerine bağlı kalmakta zorlanabilirler.
Değişen öncelikler: Bazen insanların öncelikleri zamanla değişir ve bir zamanlar yüksek öncelikli bir hedef olan şey, diğer şeyler daha önemli hale geldikçe daha az önemli hale gelebilir.
Tükenmişlik: İnsanlar kendilerini çok zorlarlarsa veya hedeflerine çok takıntılı hale gelirlerse, tükenmişlik yaşayabilir ve hedeflerine olan tutkularını kaybedebilirler.
Dış etkenler: Beklenmedik olaylar, mali sorunlar, sağlık sorunları veya ilişki zorlukları gibi dış etkenler de insanların hedeflerinden vazgeçmesine neden olabilir.
Kendine neyi itiraf etmekte zorlanıyorsun?
Bir liste hazırlamaya ne dersin? İtiraf listesi. Şimdi eline bir kağıt, kalem al veya telefonunun not bölümün ede yazabilirsin. Hangi sebeplerden dolayı hedeflerinden vazgeçiyorsun? İşte kendini geliştireceğin yer orası.
İkinci aşamaya da bu konuda kendini nasıl geliştirebileceğini not edebilirsin. Kitap okuyarak mı, eğitim alarak mı, YouTube da bu konuda videolar izleyerek mi, podcast dinleyerek mi?
Üçüncü aşamaysa basamak basamak kendine bir plan, hedef yol haritası oluşturmak.
Karar senin! Hemen şimdi bu konuyla ilgili ne yapabilirim diyerek harekete geçmek senin elinde.
Evren Ersan
Not: Çok önemli bir neden daha var, onu da ayrı bir şekilde yakında yazacağım.
コメント